2.0

Een nieuwe god is neergedaald. Een god vol hoop, glinstering en zonder toorn. Een brug tussen het leven hier en het eeuwig durende geluk. Subtiel van vorm en zonder al te veel bombarie heeft hij zich geopenbaard aan de wereld en de afvallige, eenzame mens.

Deze nieuwe god heeft in de afgelopen 15 jaar meer volgelingen tot bekering gebracht dan alle andere religies bij elkaar in de afgelopen eeuwen. Sneller dan vuur zich kan verplaatsen groeien de aanhangers van deze nieuwe ware god met duizenden per dag. Geen martelaar is gestorven, geen bloed is verspild, geen pijnlijke opoffering is nodig geweest om mensenmassa's bij elkaar te brengen. Reizen naar Mekka hoeft niet meer, je kunt gewoon thuis voor de buis blijven. De kerken hoeven niet open op kerstnacht want god is geen baby meer. Verzoeningsdag hoeft niet meer gevierd te worden want hij is de grote verzoener. Het vieren van Wesak en Divali is niet meer nodig om zijn liefkozing te verkrijgen.

Zijn aantrekkingskracht is onweerstaanbaar. Zijn lokroep is niet te negeren. Weelderig verzadigt hij elk hart. Hij is de enige god van alle goden die er ooit zijn geweest die niet claimt dat hij de wereld heeft gemaakt of de mens, de natuur, de hemel of wat dan ook. Waarachtig een nederige god. Een bescheiden god die met open armen iedereen uitnodigt om naar de kleinste tempel ter wereld te komen. Iedereen is welkom en op elk tijdstip van de dag mag je hem komen aanbidden.

Zijn liefde is voor iedereen gelijk. Hij maakt geen onderscheid tussen rassen of welk mens dan ook. Rijk of arm. Dun of dik. Hoog opgeleid of van school getrapt. Veganist of lekker elke dag frikandellen. Opgegroeid in een paleis of tussen de stronthopen. Het maakt hem echt niet uit. En als je naar zijn tempel komt hoef je niet op je knieën voor hem. Je hoeft niet met je armen in de lucht heen en weer te zwaaien. Je hoeft geen vreemde kledij aan te trekken of opzwepende liedjes te zingen voor hem. Je hoeft geen teksten uit je hoofd te leren en citaten uit eeuwenoude religieuze boeken op te ratelen om indruk te maken op hem.

Verder hoeft je niet meer te bidden, te mediteren of je af te zonderen om naar binnen te kunnen kijken. Al deze rituelen en zoektochten zeggen hem niets. Als je hem wenst te bezoeken breng alstublieft niets met je mee. Geen rijst, kaarsen, petities of een tiende van je inkomen. Gewoon volledig jezelf zijn. Het enige wat deze kleine god met een groot bereik van jou wil is dat je hem dag en nacht waar je ook bent dichtbij je draagt en dat je 24 uur per dag beschikbaar bent voor hem. Dat is alles. En daarvoor zal hij je rijkelijk belonen.

Hij zal je steeds blijven verwonderen en blijven prikkelen. Je ten alle tijden laten merken dat je echt niet alleen bent. Hij houdt zoveel van jou dat hij je eigenlijk niet los wil laten, hij wil je volledig opeisen en bezitten. Dat laat hij jou ook merken. Zijn compassie is zo vurig en passievol dat hij elke seconde van de dag en nacht met jou wil communiceren. Zijn liefde is zo groot voor jou dat hij constant jou aan het roepen is. Zo speciaal is deze nieuwe god. Hij verdient ons aanbidding en adoratie. We buigen eerbiedig onze hoofd in gebed tot onze nieuwe neergedaalde god en luisteren aandachtig naar zijn vaderlijke stem die ons liefelijk toespreekt: U heeft 17 nieuwe berichten, 9 nieuwe e-mails en 5 gemiste oproepen.

 

Oliver Khouri